Muzeum hlavního města Prahy – slevy na vstupenky do vybraných objektů

Muzeum hlavního města Prahy bylo založeno téměř před 140 lety a věnuje se dějinám Prahy od pravěku až po současnost. Dnes spravuje čtrnáct objektů, v nichž se nacházejí jak stálé expozice, tak časově omezené výstavy. Kromě hlavní budovy na Florenci mezi ně patří i pražské věže (Prašná brána, mostecké věže, Petřínská rozhledna a bludiště, Novomlýnská vodárenská věž a Svatomikulášská městská zvonice), Dům U Zlatého prstenu a Podskalská celnice na Výtoni.

1+1 zdarma

(přičemž zdarma je ten levnější vstup podle ceníku)

Hlavní budova Muzea hlavního města Prahy na Florenci

Hlavní budova muzea je architektonickým objektem zapsaným v seznamu kulturních památek České republiky. Byla postavena přímo pro Museum královského města Prahy v letech 1896-1898 v novorenesančním slohu podle návrhů architekta Antonína Balšánka.

Nachází se na Florenci a najdete zde jak stálé expozice, tak krátkodobé výstavy. Nejunikátnějším exponátem je Langweilův model Prahy, který ukazuje podobu Starého Města, Malé Strany a Pražského hradu před přestavbou Prahy na konci 19. a počátku 20. století. Dále se zde nachází stálé expozice od pravěku po baroko.

Momentálně jsou v muzeu dvě výstavy. První výstava s názvem Listopad 1989 v pražských ulicích, představuje listopadové a prosincové události před 30 lety a byla vytvořena právě k výročí sametové revoluce. Druhá výstava Objektivem Jovana Dezorta, představuje výběr snímků od významného českého fotografa. Dále se od poloviny února můžete těšit na výstavu s názvem Muzeum Prahy na Těšnově? Výstava bude prezentovat práce studentů FA ČVUT, kdy vytvořili návrhy na novou budovu MHMP na Těšnově.

1+1 zdarma

(přičemž zdarma je ten levnější vstup podle ceníku)

Podskalská Celnice na Výtoni

Budova bývalé celnice na Výtoni, čp. 412 na dnešním Rašínově nábřeží, je vedle raně barokního původně farního kostelíka sv. Kosmy a Damiána posledním zachovaným zbytkem starobylé rybářské osady Podskalí. Dnešní budova zůstala na úrovni původní zástavby a nachází se v blízkosti tzv. výtoniště. Je to z větší části roubená, omítnutá, pozdně gotická stavba z 16. století, ozdobená v 17. století pískovcovým novoměstským znakem.

Expozice v Podskalské celnici, unikátní renesanční budově se srubovým patrem, nabídne návštěvníkovi možnost seznámit se s původním účelem stavby, totiž místem vybírání cla z dřeva připlaveného do Prahy. Clo se v časech středověku vybíralo v naturální formě, tj. z vorů se „vytínala“ část klád. Později bylo převedeno na peněžní podobu a poplatek náležel Novému Městu pražskému, což dodnes připomíná i štukový novoměstský znak nad vchodem do celnice. Expozice zároveň představuje poslední připomínku starého Podskalí, dnes zcela přeměněné pražské čtvrti na břehu Vltavy, jejíž domky, charakteristické dřevařské ohrady i vorové přístavy musely ustoupit moderní výstavbě na konci 19. a počátkem 20. století.